USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AVM’LERDEN ESNAFA ÖLÜM DARBESİ

AVM’LERDEN ESNAFA ÖLÜM DARBESİ
29-01-2014 09:41
Google News

Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Tokat’ta yapılan AVM’lerin zorla yaşayan esnafa ölüm darbesini indireceğini ileri sürdü.

Esnaf Kefalet Kooperatifi Olağan Mali Genel Kurulu Grant Ballıca Otel’de gerçekleştirildi. Kongreye MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, AK Parti Tokat İl Başkanı Adem Çelik, AK Parti Belediye Başkan adayı Eyüp Eroğlu, MHP Tokat Belediye Başkan adayı Erkan İkikat ve kooperatif üyeleri katıldı.

Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, olağan mali genel kurulda yaptığı açıklamada şu ifadelere dikkat çekti;

“Kooperatifimiz alışıla geldiği gibi geçtiğimiz yılıda kooperatifçilik adına başarıyla geride bırakmış bulunmakta. Bilindiği gibi kooperatifimiz 1.grupta yer alan ve 125.000,00.-TL. kefalet etme yetkisi olan bir kooperatif vetaklarımıza limitlerimiz dahilinde kesintisiz hizmet verdik. Bu anlamda da bugün itibarıyla kooperatifimiz 28.000.000,00.-TL. gibi bir plasmana ulaşmış bulunmaktadır. Hiç bir talebi geri çevirmedik şartları uygun olan her talebe anında mukabele ettik. Ancak zaman zaman belki az sayıda da olsatağımıza hayır demek durumunda kaldık. Kurum olabilmenin en önemli şartı kurallara riayet etmek zorunluluğudur. Bizim için en zolanı zaten sıkıntılarla mağdur bir esnaf kardeşimizin talebine, kooperatifimiz takibi yüksek kredi kullandıramıyoruz demektir. Kooperatifimizin sağlıklı yaşayabilmesi ve siz vefakar dostlara kesintisiz hizmetini devam ettirebilmesi için bazı kurallara hep birlikte uymak zorundayız. Özellikle ipoteklerde gereken kolaylıklar gösteriliyancak bazen yetersiz ipotekle yüksek meblağlar talep ediliyor, böyle durumlarda istemeden hayır demek durumunda kalıyoruz. Arkadaşlar bir kere daha kooperatifimizin en yüksek kurulu olan sizlerin huzurunda diyoruz ki ipotekler talep edilen miktarı karşılamak zorundadır. Biliyorsunuz masraf olmasın size diye ekspertiz yaptırmıyoruz. Tıpkı göreve geldiğimiz günden buyana senetlerimizi protesto yaptırmadığımız gibi bir kuruşunuz zayi olmasın, tek kuruşunuz boşa gitmesin istiyoruz.    

Geçtiğimiz yıl kooperatif binamızın ve yanında yeni aldığımız yerlerin ve aynı ada içerisindeki diğer parsellerin birleştirilerek hem şehrimize abide bir bina kazandıralım hem bölgedeki canlılığı artıralım hemde bir takım masraflarımızı yapacağımız bu binadan karşılayarak, esnaf ve sanatkarımıza yeni imkanlar oluşturalım istiyoruz. Bildiğiniz gibi ada içerisinde tamda köşede Tedaş`ta ait bir trafo yeri var idi. Biz bunu yasalar çerçevesinde inşaatın içine katalım istedik. Bununla ilgili yazışmalar uzunca bir zaman aldı ve geçtiğimiz yıl içerisinde Belediye’ye müracaat ederek ilgili adayı birleştirerek yapmak istediğimizi bildirdik. Belediye Meclisinin aldığı karar ile bazı ilerlemeler kaydettik. Buradan emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah bu yılda geriye kalan arsaların tevhidi ve projeleri tamamlayarak sizlere tekrar detaylı bir bilgi aktarımından sonra bu amacımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları başlattık. Bu genel kurullarda da bununla ilgili hem fikriniz alıp hemde yetki alarak çalışmamıza devam etmek istiyoruz.

Gene bu yılda sosyal sorumluluk anlamında şehrimizi başarıyla temsil eden Tokat sporumuza 5.000 TL. sizler adına yardımda bulunduk. Artık geleneksel hale gelen Ahi Soframızı kurarak Ahilik Haftasında 4 bin kişiye yemek ikramında bulunduk. Kooperatifimizin eskiyen aracını değiştirdik. Wolswagen marka  ve Fiat Linea marka olmak üzere 2 adet yeni araç aldık. 

b-Geleceğe Yönelik Beklentiler

Yıl içerisinde Üst Kuruluşlarımız ve Merkez Birliğimiz öncülüğünde yapılan çalıştaylarda da dile getirdiğimiz sizler ve kooperatifçilik adına beklentilerimiz ise kullandırdığımız kredilerde kesintilerin minimuma çekilmesini, bloke kesintilerinden tamamen vazgeçilmesini, banka komisyonlarının kaldırılmasını ve yapılacak kesintilerin ise baştan yapılarak adete kullanılmayan bir paraya faiz ödeniygörüntüsününtadan kaldırılmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkar giderek kan kaybediyyeni perspektiflere yeni ticari argümanlara bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Bu yönde meslek edindirme yada Kosgeb’in uygulamaları var ancak yeterli olmadığını düşünüyoruz. Esnaf ve sanatkarın aidat dahi almadan en reel desteği sunan yegane kuruluşu olan kefalet kooperatifçiliğinin daha fazla desteklenmesi gerekmektedir diye düşünüyoruz. Zira bunun dışında ki destekler insanı canından bezdiren bir çoğu kişinin prosedürlere boğulmaktan usanıp vazgeçtiği uygulamalar olmaktan öteye geçememektedir. Dolayısıyla esnafıyla iç içe onu her haliyle tanıyan ve hayata tutunması için gerektiğinde risk alan bu yapı güçlendirilmelidir.

Bu anlamda kredi vadelerimizin 10 yıla çıkarılmasını talep ediyoruz ve artık faizsiz krediler kullanmak istiyoruz. Kendi kaynaklarımızdan kullandırdığımız fon kredilerine vurulan prangaların kaldırılmasını istiyoruz. Bizim olan paranın bizim esnafımıza neden kullandıramadığımıza buna neden mani olunduğuna bir anlam veremiyoruz. Bu anlamda önümüzdeki dönemde de fon kredilerimizin tekrar kullandırılması için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi bir kez daha beyan etmek istiyorum. Küçük esnaf ve sanatkarın güçlerini aşan rekabettamında hayatlarını devam ettirebilmeleri için korunmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Şoför esnafımızın aldığı akar yakıttaki vergilerin bir biçimde kendilerine iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kayıt dışı ticaretle esnaf mağdur edilmekte. Marketler, avmler derken sanal mağazalar kâbus gibi çöktü esnafın üzerine. İstihdamın en önemli problemlerimizden biri olduğu düşünülürse eskiden istihdam oluşturan bu kitle artık kendini dahi istihdam edemez duruma gelmektedir.

En önemli dertlerimizden biriside maalesef sosyal güvenlik kurumunun zencileriyiz adeta. 30-40 yıl günde asgari 12 saat çalışarak beli bükülmüş, sosyal hayata hep ölümüne katkı sunmuş esnaf ve sanatkâr emekli olduğunda geçinebileceği bir emekli maaşı alamamaktadır. Bağkur emeklilerinin ödedikleri prim ve çalışırken kullanamadıkları sağlık giderleri hastalanmaya vakitlerinin dahi olmaması maalesef emekli olduklarında dikkate alınmamakta diğer emeklilerle kıyaslandığında aradaki ciddi fark hepimizi üzmektedir. Ayrıca yanlarında çalıştırdıkları insanlara karşı üzerlerine yüklenen sosyal haklar kamburu, adeta çalışma git bir dayı bul memur ol, işçi ol anlayışına itmektedir. Bir yaz tatilinde bir arkadaşımızın yada bir garibanın çocuğunu tokat tabiriyle söyleyeceğim haylaz olmasın yeri belli olsun meslek öğrensin bir altın bileziği olsun diye yanımızda çalıştıramıyoruz. Allah korusun çocuğun başına bir şey gelse işyeri sahibi servetini satsa altından kalkamayacak yükümlülüklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bir an önce bu çocukları, mesleksiz, sorumsuz, boşta gezer yada internet cafe müdavimi yapan bu uygulamayada bir çözüm bulunmalıdır. Özellikle ilimize yapılan avm zaten zorla yaşamaya çalışan esnafımıza ölüm darbesini indirecektir. Yılan hikayesine dönen marketler avmler yasasıda maalesef hiç bir ilerleme sağlanamamıştır.

Bu saydıklarım en acil olanlarından bazıları aslında. Şuradaki herhangi bir esnaf kardeşim benim saydıklarımın birkaç katını bir çırpıda sayıverir, ama kıymetli vakitlerinizi almamak için ben bu konuyu bitirmek istiyorum.

Son olarak İnşallah bu yıl kooperatif binamız ve hemen bitişiğinde satın aldığımız parselleri birleştirmek istiyoruz. Yapı bütünlüğü olabilmesi için bizim dışımızda aynı adada bulunan küçük metrekarelerde,  Belediye’ye, Tedaş’a ve özel şahıslara ait parseller vardır. Bunları satanlardan satın alarak, takas imkânı olanlarıda takas edilerek anlaşmak suretiyle İnşallah bu projemizi de hayata geçirmek istiyoruz.           

Muhteremtaklar; Yaptığımız bu çalışmalarda her zaman desteklerini gördüğümüz İlimiz Protokolüne, Üst Kuruluşlarımıza, 10.Bölge Birliği Başkanımız Sayın Vedat Canbek ve Yönetim Kuruluna, Halkbankası Müdürü Bülent Karadeniz ve değerli personeline, her türlü fedakârlık timsali siz değerli esnaf ve sanatkar kardeşlerimize bize verdiğiniz desteklerden ötürü teşekkür ediyor, bu güvene layık olabilmek için var gücümüzle çalışacağımızın bilinmesini istirham ediyoruz.

            2014 yılının öncelikle ülkemiz ve Esnaf ve Sanatkârımız için hayırlara vesile olmasını diler, saygılarımızı sunarız.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47